Úroveň vybraných kondičních schopností žáků základních škol praktických v závislosti na etiologii jejich intelektového postižení Level of selected fitness abilities of pupils at practical elementary schools in relation to the aetiology of their intellectual disability - Alena Lejčarová (Acta Universitatis Palackianae Olomucensis. Gymnica, 2008)
Cílem realizované studie bylo zjistit úroveň vybraných kondičních schopností 153 žáků středního školního věku (10,62 ± 0,56 roků) na základních školách praktických v Praze s ohledem na etiologii jejich intelektového postižení. K posouzení úrovně motorické výkonnosti se zřetelem ke kondičním schopnostem byla použita testová baterie Unifittest (6–60). Zcela jednoznačné diference byly zjištěny mezi žáky s polygenně podmíněným nižším intelektovým nadáním v kombinaci s výchovnou nepodnětností, popř. zanedbaností, kteří dosáhli nejlepších výkonů, a žáky s multihandicapem, u nichž byly naopak zaznamenány nejnižší motorické výkony. The objective of the study was to determine the level of the selected fitness abilities of 153 pupils (aged 10.62 ± 0.56 years) at practical elementary schools in Prague in relation to the aetiology of their intellectual disability. A unifittest battery (6–60) was used to assess the level of motor performance with regard to fitness abilities. Clear differences were found between pupils with polygenetically determined lower intellectual abilities in combination with an unstimulating upbringing or neglect, who achieved the best results, and pupils with multiple disabilities, who recorded the lowest motor performance.