Geriatrik bireylerde bel ağrısı riski - Nesrin Yağcı; Uğur Cavlak; Emre Baskan; Mücahit Öztop (Cukurova Medical Journal, 2020)
Amaç: Bel ağrısının, tüm dünyada yıllardır oldukça yaygın bir sağlık sorunu olduğu belgelenmiştir. Bel ağrısı, 30 yaş üstü insanların %80'ini yaşamlarının bir noktasında etkiler. Bu çalışmanın amacı yaşlı erişkinlerde bel ağrısı riskini değerlendirmektir.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya beş yüz elli altı yaşlı (279 kadın; 277 erkek; ortalama yaş: 71,45 ± 5,99 yıl) dahil edildi. Ağrı şiddeti, Visual Analog skalası (VAS) kullanılarak ölçüldü. Yaşlı erişkinlerin bel ağrısı riski oranı, Bel Ağrısı Riski Ölçeği kullanılarak değerlendirildi.Bulgular: Katılımcıların %60,4'ü bel ağrısı bildirirken (n:335), geri kalanı bel ağrısı bildirmedi (n: 221; %39,6). Bel ağrısı olan katılımcıların ortalama ağrı şiddeti 4,43 ± 1,9 cm idi. Tüm katılımcılarda bel ağrısı riski incelendiğinde, bel ağrısı olmayan yaşlı katılımcıların %39,5'inin potansiyel risk altında olduğu ve bel ağrısı olan yaşlı katılımcıların %47'sinin önemli risk altında olduğu bulundu.Sonuç: Bulgular bel ağrısı bildirmeyen çoğunlukla yaşlı Türk erişkinlerin bel ağrısı açısından risk altında olduğunu göstermektedir. Bu nedenle geriatrik bireyler yaşam kalitelerini artırmak için kronik bel ağrısı açısından değerlendirilmelidir.