Imovinska prava pomorskog agenta u hrvatskom i europskom pravu s osobitim osvrtom na posebnu naknadu - Kristijan Poljanec (Poredbeno Pomorsko Pravo, 2019)
Daje se pregled imovinskih prava pomorskih agenata u pravu RH i pravu EU. Rad polazi od teze kako je pomorski agent složen pojam koji se ne može poistovjetiti s pojmom zastupnika. Pomorski agent objedinjuje funkcije nekoliko vrsta nalogoprimaca. Takva pravna priroda pomorskog agenta determinira njegova imovinska prava. Potpuni uvid u imovinska prava pomorskog agenta moguć je analizom podredno primjenjivih propisa građanskog odnosno trgovačkog prava. Autor analizira domaće i europske propise, opće uvjete poslovanja udruženja pomorskih agenata, dokumente, praksu Suda EU te praksu američkih sudova. Rezultat takvog pristupa pokazuje da je lista imovinskih prava pomorskog agenta šira od liste imovinskih prava koje pomorski agent ima prema Pomorskom zakoniku. Rad istražuje je li i u kojoj mjeri Direktiva o samozaposlenim trgovačkim zastupnicima primjenjiva na pomorske agente. Daje se osvrt na institut posebne naknade i njegovu ulogu u pravu (pomorske) agencije. Rezultat razmatranja ukazuje kako Direktiva jest primjenjiva na pomorske agente, uključujući agente-posrednike. Autor zaključuje da je pomorski agent specifični subjekt pomorsko-pravnog prometa, koji objedinjuje zastupničku, posredničku i pomoćnu funkciju. Takav pravni položaj pomorskog agenta implicira kako on uživa imovinska prava uređena pomorskim, građanskim, trgovačkim pravom i ugovornim pravom EU.