Obowiązkowe zawodowe ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej - Diana Renata Bożek (Copernican Journal of Finance & Accounting, 2013)
Od kilkunastu lat obowiązkowe ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej staje się w Polsce coraz bardziej popularne. Ustawodawca zobowiązuje coraz większą liczbę zawodów do posiadania takiego ubezpieczenia. Autorka chce odpowiedzieć na pytanie, czy taka sytuacja jest koniecznością wynikającą z kształtu dzisiejszego świata, czy może nieprawidłowym działaniem ustawodawcy. Artykuł przedstawia krótką historię ubezpieczeń odpowiedzialności cywilnej, filozoficzne podstawy regulacji oraz zmiany w koncepcji odpowiedzialności cywilnej spowodowane przez ubezpieczenia. Autorka odnosi się także do wpływu deregulacji dostępu do zawodów na ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej.