AVERTIZORII DE INTEGRITATE – RETROSPECTIVA EVOLUTIVĂ A INSTITUȚIEI ÎN REGLEMENTĂRILE JURIDICE NAȚIONALE - Olga BACIU (Supremația Dreptului, 2023)
Avertizorii de integritate ca instituție în sistemul juridic național există deja 10 ani. Pentru Republica Moldova, ca și pentru orice alt stat democratic, existența unui astfel de drept este o manifestare a statului de drept, unui stat integru și regimului orientat pro integritate. Pe parcursul timpului, reglementările privind avertizorii de integritate au suportat anumite schimbări, completări și îmbunătățiri. Acestea vizează mai multe domenii, inclusiv introducerea normelor ce țin de protecția avertizorilor de integritate. Cadrul normativ ce reglementează protecția avertizorului de integritate formează o instituție juridică distinctă, având specificul propriu și având drept consecință apariția unor raporturi juridice separate în domeniul integrității. Fiind îmbunătățită mult aspectual, instituția avertizorilor de integritate necesită unele ajustări care au fost menționate în urma analizei comparative a instituției în reglementările juridice naționale și conturate în prezentul articol.