ابنُ آدمَ البالكي حياته وآثاره (ت1237ه) (بحث مستل) - Rashid A. Rashid; Mohammed S. Mustafa; Abdulkareem M. H. Al-Obaidi (گۆڤارا زانستێن مرۆڤایەتی یا زانكۆیا زاخۆ, 2018)
نه‌ ئاخفتنه‌ كا بى بنیاته‌ ئه‌ گه‌ ر ئه‌م بیژن كورد میلله‌ته‌كه‌ بی سنوور پشكدارى كریه‌ ب شیانین زانایین خو لئاڤاكرنا حه‌زاره‌تا و پیشكه‌فتنا جیهانى پشتى هاتنا پیغه‌ مبه‌رى خوشتفى موحه‌ممه‌دى ﷺ . موحه‌ممه‌دى كورى ئاده‌مى یى كو ل ساڵا (1160 مشه‌ختى) دایك بوویه‌، ل گوندى (روست) ل ده‌ڤه‌را (چومان)، باكوورى پایته‌ختا كوردستانى (هه‌ڤلیرى)، نموونه‌یكه‌ بوو زانایكى مه‌وسوعى یى كورد، هه‌ڤچه‌رخى حوكمى مه‌مالیكا ل كوردستانى و ل عیراقى بوویه‌. گه‌له‌گ نه‌خوشى وكاره‌ساتین دیتینه‌ ژ ئه‌گه‌را شه‌را دناڤ میرنیشینا بابان و سوران ل ده‌ڤه‌را هه‌ڤلیرى و كه‌ركیكی و سوله‌یمانى. به‌لى زانایى مه‌ ریكا خواندى نه‌ هیلایه‌، وشیایه‌ (ئیجازا دوازده‌ عیلمى) ب ده‌ست ڤه‌ بینیت ل ژیر ده‌ستى بابى خو یى كو زانایه‌كى ناسیاربوویه‌، پاشى تیهنیا وى بوو زانستى وه‌لى كریه‌ بچیته‌ لنك زانایین (مه‌هابادى) و (شنوویى) و (قه‌ره‌چولان) و (مه‌مى خیلان)، ب هیممه‌ ته‌كا بى سنوور هاته‌ نیاسین وه‌ك زانایه‌كى بالا به‌رز ل كوردستانى و عیراقى. هاته‌ داخازكرن ژ لایى میرى سوران (میر مصته‌فه‌فا) بابى (میر موحه‌ممه‌دى مه‌زن ) كو ناسیاره‌ ب ناڤى (پاشایى یان میرى كوره‌) ل سالا (1196 مش) وه‌ك راویژكار و ماموستا، پاشى (میرى كوره‌) كره‌ دادوه‌رى میرنشینا سوران. پشتى دوو سالا هاته‌ لادان و قه‌ستا گوندى (روست) كر، تاكو (100) په‌رتوك نڤیسسنه‌ و، ب وارى زمانى عه‌ره‌بى ، وزانستین ئیسلامى و مه‌نتیق و روزنامه‌ و حیساب و فه‌له‌ك ... هتد، به‌لى موخابن گه‌له‌ك ژ وان په‌رتوكا تا نوكه‌ د به‌رزه‌نه‌، و به‌س (69) په‌رتوك یین هاتینه‌ دیتن، ئو یى ل په‌رتوكخانین به‌غدا و سوله‌یمانیى و هنده‌ك ژ وان یى ل په‌رتوكخانا نه‌ڤیى وى دوكتور (عبدالله یى كورى مه‌لا سه‌عیدی وه‌یسی). ل سالا (1237 مش) ڤى زانایى هیژا و به‌ ركه‌فتى خاترا خو خاستیه‌ ل گوندى (دیلزه‌) پشتى ژی یه‌كى پر به‌رهه‌م .