Karaciğer Nakli Alıcılarında Hepatit B Virus Proflaksisi - Gökhan Ertuğrul (Genel Tıp Dergisi, 2020)
Amaç: Karaciğer nakli alıcılarında kullanılan immunsüpresif ilaçlar Hepatit B Virus HBV reaktivasyonunu kolaylaştırır. Bu hastalarda, virüs reaktivasyonunu önlemek için verilen proflaktik tedaviler çok önemlidir.Bu çalışmanın amacı karaciğer nakli alıcılarında nüks HBV enfeksiyonlarının proflaksisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma retrospektiftir. Karaciğer nakli alıcılarını Ocak 2016 ile Ocak 2019 tarihleri arasında HBVDNA ve proflaktik tedavi sonuçları ile inceledik. Bulgular: 34 alıcı hastaya proflaktik tedavi için Tenofovir ya daEntacavir verilmişti. Ortalama 27,3 aylık takipte hastalarda nüks tespit edilmedi. Sonuç: Tenofovir ve Entacavir, karaciğer nakli alıcılarında nüks HBV enfeksiyonunun proflaktik tedavisinde başarılı görünmektedir