Uwarunkowania rozwoju usług opartych na wiedzy, na przykładzie analizy działalności gabinetów stomatologicznych w Polsce - Sławomir Dorocki; Agnieszka Świętek (Prace Komisji Geografii Przemysłu Polskiego Towarzystwa Geograficznego, 2013)
W artykule autorzy poddali analizie uwarunkowania rozwoju działalności gabinetówstomatologicznych w Polsce, jako przykład przedsiębiorstw świadczących usługi oparte na wiedzy.W tym celu przeprowadzili badania i analizy, których wyniki przedstawili w poniższym artykule.W tekście potwierdzono „oparcie na wiedzy” zawodu stomatologa, poprzez analizę nakładów finansowychi czasowych przeznaczonych przez dentystów na podnoszenie kwalifikacji zawodowych.W tekście przedstawiono wyniki własnych badań ankietowych, przeprowadzonych na grupie 60 lekarzystomatologów. Ponadto dokonano analizy sytuacji stomatologów na rynku pracy w porównaniuz innymi przykładowymi „zawodami opartymi na wiedzy. W drugiej części tekstu skupiono się naanalizie barier w rozwoju prywatnych gabinetów stomatologicznych. W części tej poddano analizieoferty szkoleniowe skierowane do osób zamierzających założyć własne gabinety, jak i prowadzącychwłasną działalność. Dokonano również analizy kosztów związanych z uruchomieniem własnego gabinetustomatologicznego. W wyniku badań i wywiadów autorom udało się określić uwarunkowaniajakie determinują funkcjonowanie rynku prywatnych usług stomatologicznych w Polsce. Wedługprzeprowadzonych badań wykazano, że głównymi barierami w rozwoju tych usług są brak potrzebnejwiedzy na temat zakładania i prowadzenia własnej działalności gospodarczej, a w drugiej kolejnościbrak funduszy na jej rozpoczęcie.