STIČIŠČA MED KLINIČNO FARMACIJO IN NEONATOLOGIJO - Špela Urh (Slovenska pediatrija, 2024)

(untitled)
Za kakovostno oskrbo novorojenčkov je potreben multidisciplinarni timski pristop, kjer so združeni visoko specializirano znanje in spretnosti vseh delavcev zdravstvenega tima. Klinični farmacevt kot član te ekipe prispeva k izboljšanju rezultatov zdravljenja, zmanjšanju zapletov, povezanih z zdravili in parenteralno prehrano, ter zato tudi k zmanjšanju celokupnih stroškov zdravljenja. Klinični farmacevt v enoti za intenzivno nego in terapijo Kliničnega oddelka za neonatologijo na Pediatrični kliniki Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani poleg same preskrbe z zdravili, sodeluje tudi pri svetovanju glede priprave parenteralnih zdravil na oddelku ter parenteralne prehrane v lekarni. Njegovo sodelovanje na bolnišničnem oddelku med drugim vključuje posvetovanje z zdravniki in medicinskimi sestrami glede odmerjanja in dajanja zdravil, kompatibilnosti zdravil za parenteralno aplikacijo z nosilnimi raztopinami, medsebojni kompatibilnosti parenteralnih zdravil, ki tečejo hkrati skozi isto svetlino katetra, pravilni priprave in shranjevanja parenteralnih zdravil ter njihovega dajanja in fizikalno-kemijski stabilnosti pripravljenih raztopin.