NADZÓR NAD RYNKIEM INSTRUMENTÓW POCHODNYCH W WYBRANYCH KRAJACH EUROPY ŚRODKOWO-WSCHODNIEJ - Hanna Morawska (Ekonomia i Prawo, 2007)
Rozważania zawarte w niniejszym artykule będą koncentrować się na tematyce nadzoru sprawowanego nad regulowanymi rynkami instrumentów pochodnych w krajach ESW. Dokonując w pierwszym kroku uporządkowania procedur zapewniających bezpieczeństwo i uczciwość obrotu derywatami na ciągle rozwijających się rynkach giełdowych, podjęta zostanie następnie próba ich uogólnienia, poprzez budowę a posteriori modelu nadzoru nad wskazanym obrotem w krajach regionu. Ponieważ w ramach grupy CEE-10 jedynie w trzech państwach funkcjonują giełdy, na których notowanie są finansowe instrumenty pochodne, przedmiotem analizy będzie w szczególności nadzór nad giełdowym rynkiem terminowym w Polsce (w ramach Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie S.A., GPW), na Węgrzech (Budapest Stock Exchange, BSE) i w Rumunii (Sibiu Monetary & Financial Commodities Exchange, SMFCE).