تخمین کمی کانی‌های رسی با استفاده از تجزیه و تحلیل طیف اشعه ایکس (XRD) به روش ریتولد کانسنگ مس سونگون - شهاب اسدپور; پرویز پورقهرمانی; جواد وظیفه مهربانی (نشریه مهندسی معدن, 2023)
در این مقاله دو نمونه از کانسنگ مس سونگون برداشت و پس ازآماده‌سازی‌‌های اختصاصی نمونه‌ها، نوع کانی‌های رسی در نمونه‌ها با استفاده از نمودار‌های اشعه ایکس شناسایی و سپس با تجزیه و تحلیل نمودار‌های حاصل به روش ریتولد مقدار کانی‌های رسی تخمین زده شد. همچنین با تهیه نمونه‌های استانداردسازی شده با اختلاط وزنی مشخصی، دقت و صحت روش ریتولد ارزیابی شد. نتایج بدست آمده نشان داد که کانی‌های رسی غالب در نمونه‌های برداشت شده از کانسنگ مس سونگون شامل ایلیت، کائولینیت، مسکویت و مونت‌موریلونیت است که مقدار آن‌ها برای نمونه رس پایین به ترتیب 12/6، 2، 41/11 و51/0 درصد و در نمونه رس بالا به ترتیب 46/10، 36/2، 87/7 و 32/0 درصد تخمین زده شد. مقایسه نتایج روش ریتولد با نمونه‌های استانداردسازی شده نشان داد که علیرغم وجود خطاهای جزیی، نتایج بدست آمده قابل اطمینان و رضایت‌بخش‌اند به‌طوری که بیشترین مقدار اختلاف مجموع کانی‌های رسی در نمونه‌های استاندارد‌سازی شده که به روش ریتولد مورد بررسی قرار گرفت، 12/3 درصد محاسبه شد. همچنین مقایسه نتایج روش ریتولد با روش استاندارد بیرونی نشان داد که تجزیه و تحلیل کل نمودار پراش اشعه ایکس به ‌مراتب نتایج دقیق‌تری نسبت به استفاده از شدت یک پیک خاص(روش استاندارد بیرونی) ارایه می‌کند.