Інформована згода пацієнта на медичне втручання під час здійснення біомедичних досліджень - N. Khymych; O. Korchynskyi (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право, 2024)
У статті відображено поняття «інформованої згоди пацієнта», вказується на нормативне регулювання та закріплення даного поняття, досліджуються питання права на надання згоди для проведення медичних досліджень та право на відмову від їх здійснення, аналізується принцип вільної згоди особи у контексті міжнародних нормативно-правових актів, а також наголошується на актуальності даної теми для сьогодення. Життя людини - складний і загадковий механізм, який поєднує в собі фізичну і духовну сутність. Нерідко, протягом всього життєвого шляху в людини виникають різні перешкоди для її якісного існування та всебічного розвитку. Деякі такі перешкоди вже існують в людини з самого її народження, а деякі можуть виникнути протягом життя. В одному випадку людина може їх подолати самостійно, в іншому вона потребує медичної допомоги лікарів, спеціалістів потрібного напрямку.