Üniversite Öğrencilerinin Yeşil Muhasebe Konusundaki Algıları ve Farkındalıkları: Bir Üniversite Örneği - Sinan Tarsuslu; Seyhan Çil Koçyiğit (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi, 2020)
Bu çalışmanın amacı üniversite öğrencilerinin yeşil muhasebe konusundaki algı ve farkındalık düzeyini ölçmek ve bu algı ve farkındalık düzeyinin demografik değişkenlerden etkilenip etkilenmediğini belirlemektir. Çalışmaya Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde eğitim gören 215 “İşletme” ve “Sağlık Yönetimi” bölüm öğrencileri katılmıştır. Veriler “Kişisel Bilgi Formu” ve “Yeşil Muhasebe Algı ve Farkındalık Ölçeği” ile toplanmıştır. Yeşil muhasebe algı ve farkındalık ölçeği ortalaması (x̄=2.30±0.50) olarak tespit edilmiştir. Katılımcıların “Yeşil Muhasebe Algısı” boyut ortalaması (x̄=3.11±0.55) “Çevre Bilinci” (x̄=2.38±0.52), “Yeşil Muhasebe Eğitimi” (x̄=3.08±0.75) ve “Yeşil Muhasebe Farkındalığı” (x̄=2.88±0.58) boyutlarına göre ortalamalarının daha yüksek olduğu saptanmıştır. Ayrıca öğrencilerin yeşil muhasebe algı ve farkındalıkları ile bölüm, muhasebe alanında staj veya iş tecrübesi, yaş, sınıf, akademik ortalama, mezun olduktan sonra yapmayı düşündüğünüz meslek gibi değişkenler arasında istatistiksel olarak anlamlılık tespit edilmiştir. Sonuç olarak öğrencilerin yeşil muhasebe algı ve farkındalıkları demografik değişkenlere göre işletme bölümü öğrencilerinde, muhasebe alanında staj veya iş deneyimi olanlarda, 25 ve üstü yaşa sahip, 4. sınıf olan, ortalaması 2,51-3,00 ve 3,51-4,00 arasında ve mezun olduktan sonra mali müşavirlik- muhasebecilik mesleğini seçmeyi düşünen öğrencilerde daha yüksek olduğu belirlenmiştir.