Hızlı Prototipleme Yaklaşımı ile Ortez üretimi: Kaynak Araştırması - Tolgahan Şahin; İsmail Şahin; Mehmet İsmail Sarı (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 2018)
Hızlı prototiplemeyaklaşımları yenilikçi ürün elde etme potansiyeli açısından önemli fırsatlarsunmaktadır. Bu fırsatlar bilimin tüm alanlarında yaygın bir şekildekullanılmaktadır. Kas – iskelet sistemi bozukluklarının tedavi süreçleribunların arasındadır. Ortezler kas –iskelet sistemi bozukluklarının tedavi süreçlerinde yoğun olarakkullanılmaktadır. Ortotik cihazların imalatında kullanılan geleneksel yöntemlerbireysel çözümler sunmaktan ziyade genel çözümler sunar. Bu durum hastalardahem konfor hem de tedavi süreci açısından dezavantaja yol açar. Budezavantajların ortadan kaldırılmasında ortezlerin kişiye özel tasarımı veimali son yıllarda yoğun bir çalışma alanıdır. Hızlı prototipleme yaklaşımlarıbu çalışmalarda öne çıkmaktadır. Ortezlerin kişiselleştirilmesinde hızlıprototipleme yaklaşımlarının kullanılması, fonksiyonellik ve geometrik uygunlukaçısından (ölçü tamlığı, ergonomi vb.)önemli avantajlar sağlamaktadır. Bu çalışmada ortez tasarım ve imalatında hızlıprototipleme yaklaşımlarını kullanan çalışmalar incelenmekte ve gelenekselimalat yöntemleri ile karşılaştırılmaktadır.