Factors influencing vitamin K antagonists therapy / Factori care influențează terapia cu antagoniști ai vitaminei K - Brudașcă Ioana (Romanian Journal of Laboratory Medicine, 2015)
Antagoniștii vitaminei K (AVK) sunt utilizați pe scară largă pentru profilaxia primară și secundară a trombembolismului, efectul lor anticoagulant fiind monitorizat prin intermediul INR. Atingerea și menținerea unui status anticoagulant stabil este adesea dificilă din cauza intervalului therapeutic îngust și a variabilității în răspunsul individual la tratament. Factorii de mediu între care vârsta, sexul, greutatea corporală, alimentația, produsele naturiste și suplimentele alimentare, medicamentele și patologia asociată, precum și factorii genetici pot influența substanțial efectul anticoagulant al AVK. Principalii factori genetici care intervin în răspunsul individual variabil sunt polimorfisme ale genelor responsabile de metabolizarea AVK (CYP2C9) și de răspunsul farmacodinamic (VKORC1), aceștia contribuind cu circa o treime la necesarul variabil al dozei de AVK, analiza genotipică sistematică a pacienților necesitând terapie cu AVK fiind însă un subiect controversat. Cu toate că noile anticoagulante orale oferă o alternativă promițătoare, antagoniștii vitaminei K sunt în continuare prescriși pe scară largă, ceea ce subliniază necesitatea cunoașterii de către clinicieni a factorilor care le influențează efectul, precum și importanța educației pacienților