Gastrointestinal Stromal Tümörlerin Kliniko-patolojik ve Cerrahi Özellikleri: 13 yıllık 3.Basamak Merkezi Deneyimi ve Literatür Derlemesi - Fatih Altıntoprak; Recayi Capoglu; Merve Yiğit; Necattin Fırat; Zeynep Kahyaoğlu Akkaya; Ahmet Tarık Harmantepe; Emrah Akın (Sakarya Tıp Dergisi, 2023)
Amaç: Gastrointestinal stromal tümörler (GIST) sindirim sisteminin en sık görülen mezenkimal kaynaklı tümörleridir. Bu çalışmada cerrahi tedavi uygulanmış olan GIST hastalarının erken dönem cerrahi sonuçları sunulmaktadır. Materyal-Metod: Sakarya Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinde 2008-2021 tarihleri arasında opere edilen ve histopatolojik olarak GIST tanısı doğrulanan hastaların sonuçları retrospektif olarak incelendi. Hastalar demografik veriler, klinik-patolojik özellikleri ve erken dönem cerrahi sonuçları açılarından ayrıntılı olarak değerlendirildi. Bulgular: Ameliyat edilen 55 hastanın E/K oranı 3/2, yaş ortalaması 57.82 yıl (45-81 yıl) idi. Karın ağrısı (37 hasta - %67.2) en sık başvuru şikayetiydi. Mide (37 hasta - %67.2) en sık etkilenen organdı. CD117 pozitifliği 53 hastada (%96.3) oranında görüldü ve Ulusal Sağlık Enstitüsü (NIH) kategorisine göre hastaların %56.6’sı yüksek risk sınıfı olarak kategorize edildi. 52 hastaya (%94.6) primer cerrahi rezeksiyon uygulandı. En sık açık ameliyat 40 hastada (%72,7) tercih edildi, çalışmanın son 6 yılı için ise açık/laparoskopi tercih edilme oranı 1/1 olarak belirlendi. Segmental rezeksiyon 29 hastayla (%52,7) açık veya laparoskopik en sık uygulanan rezeksiyon tipi idi. Tümör boyutları ortalama 7.03 cm (1-18 cm), ortalama hastanede yatış süresi 10.44 gün (5-45 gün) idi, enterokütan fistül gelişen bir hasta çalışma dışı bırakıldığında ise ortalama hastane yatış süresi 8.2 gün (5-19 gün) olarak belirlendi. Sonuç: GIST, uygun endikasyonlarda açık veya laparoskopik teknikle primer tedavi şekli komplet cerrahi rezeksiyon olarak deneyimli kliniklerde kabul edilebilir komplikasyon oranlarıyla güvenle tedavi edilebilir.