Algemene geschiedenis der Nederlanden, VII - J.I. Israel (BMGN: Low Countries Historical Review, 1981)
D.P. Blok, Algemene Geschiedenis der Nederlanden, VII, Nieuwe tijd. Sociaal-economische geschiedenis 1490-1650; overzeese geschiedenis circa 1590-1680; socioculturele geschiedenis 1500-1800