Naknada štete za onečišćenje mora iz kopnenih izvora - Axel Luttenberger (Poredbeno Pomorsko Pravo, 2004)
Rad obrađuje složenu pravnu problematiku onečišćenja mora iz izvora na kopnu uz analizu odredaba Konvencije UN-a o pravu mora, Konvencije o sprečavanju onečišćenja iz izvora na kopnu, te Protokola o zaštiti Sredozemlja protiv onečišćenja iz kopnenih izvora i djelatnosti. Kao domaći izvori, rješenja Ustava i Deklaracije o zaštiti okoliša, te sustav zakona o zaštiti prirode i drugih ekoloških zakona, uz posebni naglasak na rješenja iz područja pomorstva. Naglašava se da je svrha regulative u propisivanju uređenja okoliša i načina obavljanja pojedinih djelatnosti, zajedno sa sustavom nadzora onečišćenja i sankcijama za nepridržavanje normi. Napominje se da je potrebno usvojiti propise tek nakon razmatranja stvarne mogućnosti primjene s odnosnim preventivnim mjerama i postupcima nakon nastupa štetnog događaja. Također se predlaže uspostava specijaliziranih neovisnih agencija zaduženih za nadzor oživotvorenja propisa.