Finansal Raporların Zamanlılığına Etki Eden Faktörler: Borsa İstanbul Örneği - Tuba Toksoz; Fevzi Serkan Özdemir (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi, 2021)
Finansal raporlamada amaç, raporlayan işletmenin finansal durumunu ve performansını ortaya koymak; bu suretle tüm paydaşların ekonomik kararlarına yarar sağlayacak nitelikli finansal bilgiyi sunmaktır. Nitekim kavramsal çerçevede finansal bilginin taşıması gereken niteliksel özellikler sıralanmıştır. Teorik olarak finansal bilginin niteliksel özellikleri taşıması bir gereklilik olsa da pratikte kamuoyu ile paylaşılmış olan raporların belirtilen bu nitelikleri gerçekten haiz olup olmadığı önemli bir araştırma sorusu olmaktadır ve literatürde de bu soruya cevap arayan çok sayıda çalışma yer almaktadır. Bu çalışmanın amacı da ikincil niteliksel özelliklerden biri olan zamanlılık bağlamında, 2015 – 2019 yılları arasında Borsa İstanbul (BIST) Sınai Endeks’te kesintisiz olarak işlem gören 136 şirketin anılan 5 hesap dönemindeki, yıllık finansal raporlarından oluşan örneklem ile (680 gözlem ile) finansal raporların kamuoyuna açıklandığı tarih üzerinde etkili olan faktörlerin incelenmesi ve bu suretle finansal raporlamanın zamanlılığına etki eden faktörlerin belirlenmesidir. Ampirik bulgular; firma büyüklüğü, yüksek likidite, olumlu denetim görüşü almış olmak, 4 büyük bağımsız denetim firması tarafından denetlenmiş olmak ve karlılıktaki artış finansal raporlamadaki gecikmeyi kısaltan etkenler olarak belirlenmiştir. Buna karşın, cari dönemi zararla kapatmış olmak ve finansal tabloların konsolidasyona tabi tutulması zorunluluğunun literatürde de belirtildiği gibi raporlamada gecikme süresini arttırdığı tespit edilmiştir.