KUBREVİ TARİKATININ TÜRKMENİSTAN’DAKİ ETKİSİ - Durmuş TATLILIOĞLU (Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 1999)
Türkmenistan’da tarikat ve dinselleşme olgusu üzerinde günümüzde pek çok şey söylenmesine rağmen bu konuda saha araştırması yok denecek kadar azdır. Kubrevi tarikatı üzerine yapılan bu incelemenin amacı, genelde toplumsal değişme perspektifinden Türkmenistan’da yaşayan insanlara bu tarikatın etkisini incelemektir.Türkmenistan dışında müritleri olan bu tarikatın uluslararası bağlantısı konusunda elimizde pek bilgi bulunmamaktadır. Araştırmanın yöntemi "katılarak gözlem, kaynak kişiler, vidao kamera ve literatür taraması" şeklindedir. Tanımlayıcı,betimleyici ve durum saptayıcı nitelikte olan bu çalışma tarikatın ve dinin etkisi teolojik düzeyde değil toplumsal bir olgu olarak ele alınıp incelenmiştir