Poticanje amaterskog sporta kroz porezni sustav: komparativna analiza poreznih olakšica za sportaše amatere u SAD-u, Saveznoj Republici Njemačkoj i Republici Hrvatskoj - Šime Jozipović (Zbornik Radova Pravnog Fakulteta u Splitu, 2022)
Poticanje sportske djelatnosti od posebnog je interesa ne samo za Republiku Hrvatsku, već i za cijelu Europsku uniju. Sport pomaže stvaranju održivog i inkluzivnog društva te pozitivno utječe na kolektivno zdravlje zajednice. Stoga i nije začuđujuće da mnoge države imaju posebne propise za poticanje sporta i sportaša. Upravo je porezno pravo pravna grana kojom se u posebnoj mjeri nastoji regulirati poticajno okruženje sportaša. Tako cijeli niz pravnih sustava sadrži posebne odredbe kojima osigurava povlašteni porezni tretman za prihode ostvarene u sferi sporta. Pri tome mnogi pravni sustavi često strogo ograničavaju porezne poticaje na sferu amaterskog sporta, dok takva ograničenja nisu jednako izražena u Hrvatskoj. Ovaj članak prvo predstavlja kriterije za utvrđivanje statusa amaterskog odnosno profesionalnog sportaša u Hrvatskoj, zatim definira strukturu poreznih olakšica i oslobođenja za sportaše amatere u Republici Hrvatskoj. Temeljem tako napravljene analize, članak predstavlja kako drugi pravni sustavi razgraničavaju porezni status amaterskog sportaša od profesionalnog sportaša te uspoređuje izabrane porezne olakšice u sferi amaterskog sporta unutar SR Njemačke i SAD-a s hrvatskim rješenjima. Članak završno temeljem takve analize ističe neke nelogičnosti trenutnog sustava financiranja sporta, kako u Republici Hrvatskoj, tako i u drugim analiziranim pravnim sustavima.