La casa del Palau del Temple, de Barcelona - Joan Fuguet Sans (Locvs Amoenvs, 2004)
En aquest treball, es revisa i es posa al dia l'opinió expressada, l'any 1989, a L'arquitectura dels templers a Catalunya, sobre la seu de la comanda del Temple a Barcelona. A partir de noves aportacions documentals i bibliogràfiques, no només s'hi subratlla la importància del conjunt, sinó que s'hi constata (després d'analitzar-ne detingudament els pros i els contres) la paternitat templera de la famosa «sala dels cavalls», atribuïda tradicionalment a Pere III. L'estudi es fa extensiu a les vicissituds sofertes per la residència (Palau Reial Menor des del segle XIV) fins a l'actualitat. Pel fet de tractar-se de l'únic edifici conservat, rep una especial atenció la capella conventual dels templers, construïda al segle XIII. S'hi donen a conèixer moltes notícies inèdites d'aquest edifici, entre les quals destaca la troballa de restes de pintura mural del segle XIII que decoraven l'església.