Kalaallit Nunaanni isumalluutinit ineriartortitsinissamut inuiaqatigiinni akuersaartunik ujaasineq - Jonathan Wood (Nordicum-Mediterraneum, 2022)
Ukiuni kingullerni politikkikkut oqallinnermi, nunarsuarmi aatsitassat qaqutigoortut Kalaallit Nunaanni kiviorarnikut (REE) piiarnerisigut ineriartortitsisoqassanersoq aaliagiunneqarnissaa oqallisaasuni initunersat ilagivaat. Iluaqutissartaalu ikigisassaanngillat: Qallunaat Nunaannit bloktilskud isumalluutaajunnaarnissaa, Namminersornerulernissaq, nunanut kippasissunut suleqateqarnissamut pilersaarusiorsinnaaneq il.il. Taamaakkaluartoq akornutissartaqanngitsuunngilaq, nunatarmi narsaamaneq naggorissoq eqqungaanngitsoorunnanngimmat inooriaaserlu akornuserneqanngitsoorunnarnani, nerisassaqarneq qularnarsissalluni, peqqinnissaqarfillu artukkeqqareeqisoq tikisitanik aammattaaq qillerinermi mingutsitsinerup kinguneranik nappaalunnermik naatsorsuutaanngitsunik artukkerneqaqqeriataannaalluni. Kalaallilli allannguutissat taakkartukkat qanoq isummerfigivaat? Tusarniaasoqaraangallu isummersuutaat aaliangiinissamut ilaatinneqartarpat? Ornigullunga suliaqarninni paasiniarpara aalajangiisussanit suliap ingerlannerani innuttaasut isumaat akuutinneqartarnersut. Paasiniarusukkakku piviusunngortisiniarnermi suna periuserineqarnersoq. Suut inatsisaappat? Atuutsinneqarpat? Sunniuteqarluartuuppat? Naatsumik: Tusarniaanerni Kalaallit isummertarnertik tusaaneqartutut misigisarpat?