РЕЗУЛЬТАТИ АНАЛІЗУ ТЕНДЕНЦІЙ РОЗВИТКУ ЗАЛІЗНИЧНИХ ПЕРЕВЕЗЕНЬ УКРАЇНИ - Вячеслав Чигрінов (Економіка та суспільство, 2024)
У статті викладено результати дослідження сучасного стану і тенден-цій розвитку залізничних перевезень України за період 2006-2021 рр. В основу дослідження покладено ґрунтовний аналіз експлуатаційних показ-ників та їх динаміки, що характеризують роботу залізничного транспорту України у вантажному та пасажирському русі. Визначено темп зміни ван-тажообігу та відправлення вантажів, пасажирообігу та відправлення паса-жирів за видами сполучення за період 2006-2021 рр. На основі проведено-го аналізу визначено тенденції зміни основних експлуатаційних показників у вантажному та пасажирському русі. Водночас виокремлено найбільш гострі проблеми, що перешкоджають більш ефективному розвитку заліз-ничних перевезень, які характеризуються тенденціями до скорочення обся-гів роботи у зв'язку з низкою зовнішніх та внутрішніх організаційних, стратегічних та економіко-технологічних факторів, що склалися в Україні. Результати дослідження дозволяють в подальшому визначити основні на-прямки підвищення ефективності управління діяльністю АТ «Укрзалізни-ця».