Polityka irańskiego Frontu Oporu w strategicznych kalkulacjach Federacji Rosyjskiej - Robert Czulda (Eastern Review, 2023)
Jednym z najważniejszych filarów geopolitycznych działań Iranu w regionie i poza nim jest koncepcja Osi Oporu. Stwarza ona możliwości rozszerzania wpływów i potęgi Teheranu oraz równoważenia jego wrogów jak najdalej od jego granic. Ta konfrontacyjna polityka w regionie nie jest jednak prowadzona w politycznej próżni. Ma ona wpływ nie tylko na podmioty regionalne, ale także na wiodące światowe mocarstwa. Rosja jest jednym z nich. Głównym celem niniejszego artykułu jest analiza podejścia Rosji do polityki irańskiego Frontu Oporu. Aby to osiągnąć, artykuł poruszy kilka kluczowych elementów, w tym irańską koncepcję Frontu Oporu, historyczną perspektywę podejścia Rosji do Iranu (po zimnej wojnie) oraz ograniczenia wsparcia Kremla dla polityki Teheranu.