Stavovi studenata o primjeni animalističkih motiva u suvremenom kurikulumu likovne i glazbene kulture - Marija Brajčić; Dubravka Kuščević; Snježana Dobrota (Nova Prisutnost, 2023)
Problematikom korištenja animalističkih motiva u nastavi likovne i glazbene kulture bavio se relativno malen broj autora. Stoga se u radu ispituju stavovi studenata o primjeni animalistike u nastavi glazbene i likovne kulture, stavovi o dobrobiti korištenja animalističkih motiva u nastavi likovne i glazbene kulture za sveukupan razvoj učenika te razlike u stavovima studenata o primjeni animalistike u nastavi likovne i glazbene kulture s obzirom na vrstu završene srednje škole, godinu studija i posjedovanje kućnog ljubimca. Istraživanje je provedeno putem online ankete u listopadu 2022. godine na uzorku od 221 sudionika, studenata od prve do pete godine Učiteljskog studija u Splitu, Osijeku, Puli, Rijeci i Zadru. Za potrebe istraživanja autorice su konstruirale poseban upitnik. Rezultati potvrđuju da studenti imaju pozitivne stavove prema korištenju animalističkih motiva u nastavi likovne i glazbene kulture te pozitivne stavove o dobrobiti korištenja animalističkih motiva u nastavi likovne i glazbene kulture za sveukupan razvoj učenika. Nije utvrđen značajan interakcijski učinak završene srednje škole i godine studija na stavove studenata prema korištenju animalističkih motiva u nastavi likovne kulture. Što se tiče nastave glazbene kulture, ni ovdje nije utvrđena razlika u stavovima studenata prema korištenju animalističkih motiva s obzirom na vrstu završene srednje škole, ali postoji razlika u stavovima studenata s obzirom na godinu studija, pri čemu stariji studenti imaju pozitivnije stavove prema korištenju animalističkih motiva u nastavi glazbene kulture. Konačno, nije uočena razlika između stavova studenata prema korištenju animalističkih motiva u nastavi likovne i glazbene kulture s obzirom na posjedovanje kućnog ljubimca, ali postoji razlika u navedenim stavovima s obzirom na procjenu dobrobiti korištenja takvih motiva za sveukupan razvoj učenika.