Erken Evlilik Sorunu ve Kadın Sağlığı: Güncel Bir Değerlendirme - Zekiye Turan; Yaşar Suveren (Universal Journal of History and Culture, 2022)
Bu çalışmadaki temel amaç erken yaş evliliklerin kadın sağlığı üzerine olan etkilerini ortaya koymaktır. Bu konu hakkındaki temel sorun bu tür evliliklerin her ne kadar düşme eğiliminde olsa da varlığını hala sürdürüyor olmasıdır. Bu çalışma bu konuda farkındalık sağlayarak sorunun çözümüne katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Erken yaşta evlilik terimi, genel anlamda bireylerin 18 yaşından önce yaptığı evlilikler için kullanılmaktadır. Dünya’da özellikle az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde, 18 yaşından önce evlenenlerin oranının gelişmiş ülkelere kıyasla çok yüksek olduğu bilinmektedir. Bunun en önemli nedeni kadına toplumsal olarak verilen rollerdir. Erken evlilik nedenleri arasında yüksek morbidite ve mortalite oranlarının bir sonucu olarak üreme kaygısı, kız çocuklarının ekonomik bir ‘yük’ olarak görülmesi ve geleneksel kültürel değerler bakımından erken evliliklerin ‘iyi’ bir seçenek olarak görülmesi gelmektedir. Çalışmaya göre, erken yaşta evliliğin kadınların fiziksel, sosyal ve ruhsal yaşamlarına yönelik olumsuz birçok etkisi bulunmaktadır. Kadın sağlığına son derece olumsuz etkileri olan erken yaşta evliliğin önlenmesi için, kız çocuklarının eğitime erişimlerinin sağlanarak güçlendirilmesi, ebeveynlerin, erkeklerin, erkek çocukların ve toplumsal çevrenin bu konuda bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Özellikle kız çocuklarının eğitime erişimleri için gerekli önlemlerin alınması, politikalar geliştirilmesi ve uygulanması ile erken evliliklerin azalması ve kadın sağlığının iyileştirilmesi mümkün olabilir.