Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesindeki Bebeklerin Nekrotize Enterokolit Risk Faktörlerinin Karşılaştırılması - Ferda ÖZLÜ; Hacer YAPİCİOGLU; Nejat NARLI; Mehmet SATAR; Kenan OZCAN; Recep TUNCER (Cukurova Medical Journal, 2013)
Amaç: Nekrotize enterokolit prematüre bebeklerde rastlanan en önemli problemlerden biridir. Yenidoğan bakım ünitesindeki bebeklerin %1-5'inde görülmekte olup gebelik yaşı ve doğum ağırlığı ile ters orantılıdır. Materyal ve Metod: Bu çalışmada Cukurova University Yenidoğan Bakım Ünitesinde 1 Ocak 2001- 31 Ocak 2004 yılları arasında nekrotize enterokolit tanısı konan 31 bebek ile aynı gebelik yaşı ve doğum ağırlığına sahip kontrol grubu karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Bu dönemdeki nekrotize enterokolit görülme sıklığı 1,4 (31/ 2214 kabul edilen hasta) olarak belirlenmiştir. Ortalama gebelik yaşı 30,5±3,2 hafta (25-36), Ortalama doğum ağırlığı 1331±384 (730-2150) gramken %71'i 32 gebelik haftasından erken ve %67,7'si 1500 gr'ın altında idi. NEC semptomlarının saptanama süresi ortalama 11,2±10 (2-38) gündür. Bebeklerin 26'sı (%83,9) nekrotize enterokolit belirtileri ortaya çıktığında düzenli olarak besleniyorlardı. beslenme sırasında NEC'e rastlanmıştır. Walsh ve Kliegman sınıflandırmasına göre; bebeklerin 19'u 1. Evrede (17"si 1a, ikisi 1b), Üçü 2a evresinde, dokuzu üçüncü evrede (Yedisi 3b) sınıflandırılmıştır. Kan kültürünün 7 (%22.6) bebekte pozitif çıktığı ve bunların beşinde gram negatif mikroorganizmalar olduğu tespit edilmiştir. Bebeklerin onbirinde (%35.5) ölüm gerçekleştiği, 12'sininde taburcu olduğu saptanmıştır. Hipoksi, respiratuar distres sendromu, intraventrikuler kanama ve umbilikal katater uygulaması nekrotize enterokolitteki önemli risk faktörleridir. Trombositopeni, lökopeni, ve C-reaktif proteinindeki artış nekrotize enterokolitli grupta oldukça yükselmiştir. Emzirme kontrol grubunda oldukça yüksektir. Sonuç: Nekrotize enterokolit yenidoğan bakım ünitelerinde en sık hastalık ve ölüme yolaçan nedenlerden biridir. Az miktarlarda erken emzirme, sütün yavaşça miktarının artırılması, antenatal steroidler ve hijyen kurallarının önemsenmesiyle bu hastalığın gelişiminin önüne geçilebilir.