اثر آبیاری محدود بر برخی صفات مورفولوژیک و عملکرد بیولوژیکی ارقام گلرنگ بهاره - بی بی اله موسوی فر; محمد علی بهدانی; مجید جامی الاحمدی; محمد سعید حسینی بجد (تنش های محیطی در علوم زراعی, 2011)
به منظور بررسی اثر آبیاری محدود بر برخی صفات مورفولوژیک و عملکرد بیولوژیکی ارقام گلرنگ، آزمایشی به صورت کرتهای خرد شده در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی و در 4 تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند در سال1387 انجام شد. سطوح آبیاری (آبیاری کامل، آبیاری تا مرحله دانه بندی، آبیاری تا مرحله گلدهی و آبیاری تا مرحله تکمه دهی) در کرتهای اصلی و سه رقم گلرنگ بهاره (محلی اصفهان، اصفهان28، IL111) در کرتهای فرعی قرارگرفتند. نتایج نشان داد کاهش در ارتفاع بوته، ارتفاع اولین شاخه از سطح خاک، تعداد گره در ساقه اصلی و تعداد شاخههای اولیه و ثانویه تنها در تیمار آبیاری تا مرحله تکمهدهی مشاهده شد، اما قطر طبقهای اولیه و ثانویه و عملکرد بیولوژیک در تیمارهای آبیاری کاهش یافت، نوع رقم گلرنگ نیز به طور معنیداری بر این صفات تأثیر گذاشت. بیشترین ارتفاع بوته، ارتفاع اولین شاخه از سطح خاک، تعداد گره در ساقه اصلی و تعداد شاخههای اولیه و ثانویه و عملکرد بیولوژیک در رقم محلی اصفهان مشاهده شد که نویددهنده پتانسیل تولید مطلوب این رقم در شرایط خشک و نیمه خشک است. در ارقام افت شدید صفات مورفولوژیک و عملکرد بیولوژیک در شرایط آبیاری تا مرحله تکمه دهی مشاهده شد که به نظر میرسد حساسترین مرحله به کمبود آب است و تحت این شرایط، با انجام آبیاری در این مرحله میتوان عمکرد بیولوژیک را به طور قابل توجهی افزایش داد.