Nasjonalt kvalitetsregister for melanom bidrar til å styrke kvaliteten på helsehjelpen som gis til melanompasienter - Hilde Hedemann Brenn; Trude Eid Robsahm; Liv Marit Dørum; Henrik Løvendahl Svendsen (Norsk Epidemiologi, 2023)
Nasjonalt kvalitetsregister for melanom (heretter Melanomregisteret) skal bidra til å sikre at utredning og behandling av melanompasienter skjer i henhold til anbefalte retningslinjer og er av så høy kvalitet som mulig, uavhengig av hvor i landet man bor. Melanomregisteret er derfor avhengig av innrapporterte data fra sykehusenhetene som utreder og behandler melanompasientene for å kunne måle kvaliteten på helsehjelpen som gis. Dette, sammen med data fra flere kilder, gir grunnlag for målinger som blir presentert som kvalitetsindikatorer bestemt av fagrådet, sammenfattet i en årlig rapport. Hensikten med årsrapportene er at sykehusene bruker resultatene som bakgrunn for å iverksette kvalitetsforbedrende tiltak slik at utredning- og behandlingstilbudet til pasienter med melanom blir så godt som mulig. Melanomregisteret inneholder også pasientrapporterte data siden 2021. Vi ser frem til å få ytterligere kunnskap om hvordan kreftsykdommen og behandlingen påvirker helse og livskvalitet over tid, sammen med pasientenes egne erfaringer med helsetjenesten