GIOACHINO ROSSINI'NİN “L'ITALIANA IN ALGERI” OPERASINDAN "CRUDA SORTE" ARYASINDA ZAMANLAMAYA YÖNELİK PİYANO EŞLİK ANALİZİ - Kaan YÜKSEL (Online Journal of Music Sciences, 2022)
Bu çalışmada Rossini’nin “L'italiana in Algeri” (Cezayir'de Bir İtalyan Kızı) operasının “Cruda Sorte” adlı aryasının piyano eşliği açısından zamanlama konuları belirlenerek, belirlenen konulara çözüm önerileri getirilmiştir. Araştırmada içerik analizi yöntemi izlenmiştir. Bulgularda zamanlama uyumunu sağlamak için eşlikçiden beklenen dört farklı beceri görünmektedir. Eserde yapılan analiz sonucunda, 16’sı A türünde (eşlik partisindeki sus olmayan vuruşları solistin partisindeki sus olmayan vuruşlarla denk getirmek ve bunun için solist partisindeki hangi ritimleri takip edeceğini bilmek), 12’si B türünde (eşlik partisindeki sus olan vuruşlar ile vokal partideki ilgili vuruşları eşleştirerek, susun devamını eşleştirdiği eslerin devamı olacak şekilde seslendirmek ve bunun için solist partisindeki hangi ritimleri takip edeceğini bilmek), 5’i C türünde (gerekli yerlerde tempoyu esnetebilmek) ve 7’si D türünde (gerekli yerlerde belirlenmiş ya da istenen tempolara dönebilmek) beceriye ait olmak üzere 40 farklı noktada zamanlamaya yönelik öneriler getirilmiştir.