Robinson ve Cumacıl Saldırı - İbrahim Altuncu (Eskiyeni, 2006)
Dünyada yazılan ilk adasal anlatının Endülüslü İbn Tufeyl'in Hayy ibn Yakzan'ı (Esrar-ı Hikmet-i Meşriki) olduğu ifade edilir. "Ruhun Uyanışı ya da Hayy ibn Yakzan'ın Olağanüstü Serüveni" adıyla günümüz Türkçesine (İlki 1923'te Babanzade Reşid tarafından Mihrab dergisinde) çevrilmiştir bu anlatı. İbn Tufeyl eserinde, doğanın ıssızlığı içindeki bir insanın kılavuzsuz olarak ilahi gerçekliklere ulaşmasını simgesel bir üslupla anlatır.