Забобони і повір’я:від давнини до сучасності. Історичний дискурс - Соколюк Юлія (International Journal of Slavic Studies, 2022)
Подана стаття охоплює таку особливу частину національного світогляду українців, як забобони і повір’я. Наші предки споконвіку вірили у зв’язок із потойбічним світом і виражали свій страх перед ним у різноманітних обрядах і забобонах. Вони розглядали весь світ навколо як живий. Духи або магічні істоти, котрі жили в деревах, травах, водоймах могли або шкодити людині, або, навпаки, допомагати їй досягти життєвого успіху. Забобони стосувалися широких сфер життя. Деякі з них слугували оберегом від злих сил. Окремі мали на меті привернути в оселю щастя і добробут.