DUAL FAZLI ÇELİKLERDE MARTENZİT VE YÜKLEME HIZININ MEKANİK ÖZELLİKLERE ETKİSİ - Ali BAYRAM (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 1998)
Bu çalışmada, dual fazlı çelik elde etmek için çelik saç malzemeler kullanılmıştır. deneysel çalışmaların gerektirdiği ölçülerde hazırlanan numuneler ferrit + ostenit bölgesinde farklı sıcaklıklarda (740, 760, 800, 820 °C) tavlanmışlardır. Herbir sıcaklıkta numuneler 20, 40 ve 60 dakika tavlama sürelerinde tavlanarak suda su verilmiştir. Seçilen tavlama programına bağlı olarak martenzit ve ferrit oranları farklı dual fazlı çelikler elde edilmiştir. Saç numuneler 10, 50 ve 250 mm/dak' lık yükleme hızlarında testlere tabi tutularak çekme dayanımları belirlenmiştir. Söz konusu dual fazlı çeliklerin çekme özellikleri tavlama sıcaklığına, martenzit oranına ve yükleme hızına bağlı olarak incelenmiştir.