Główne kierunki działalności kulturalnoedukacyjnej współczesnych muzeów białoruskich - Irina Lupashko; Tatsiana Marmysh (Zbiór Wiadomości do Antropologii Muzealnej, 2023)
W artykule zostały wskazane kierunki działalności kulturalno-edukacyjnej we współczesnych muzeach białoruskich. Na początku została pokrótce scharakteryzowana publiczność muzealna. Postawiono tezę, że rozpoznanie odbiorców powinno być brane pod uwagę przy tworzeniu oferty muzealnej. Następnie zostały opisane tradycyjne i nowatorskie formy oraz metody pracy z publicznością. Przywołane zostały także liczne przykłady ich realizacji.