УТИЦАЈ КЛИМАТСКИХ ПРОМЕНА НА ПОВЕЋАЊЕ ТЕМПЕРАТУРЕ ВАЗДУХА - Gordana Petrović; Darjan Karabašević; Mlađan Maksimović (BizInfo, 2018)
Просечне глобалне температуре су се повећале током последњих деценија и предвиђа се даљи растући тренд. Такви догађаји се најчешће у научним круговима објашњавају због повећане концентрација гасова са ефектом стаклене баште, што потврђују и извештаји Међувладиног панела за климатске промене. У раду су приказани подаци о концентрацији гасова са ефектом стаклене баште на територији Републике Србије за 1999, 1998. и 2013. годину. Извршено је и поређење температуре ваздуха као једног од основних климатских елемената. То је урађено коришћењем и обрадом података метеоролошке станице у Крагујевцу. Поређени су подаци о стању температуре ваздуха за период 1961-90. година и 1981-2010. година.  Добијени резултати показују да је температура ваздуха порасла за 0,6° С.