BURHANİYE YÖRESİ TOPRAKLARININ VERİMLİLİK VE DİĞER PROBLEMLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - Mehmet ŞAHİN (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 1995)
Bu araştırma Burhaniye Yöresinde topraklarının verimlilik ve diğer problemlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma konusu topraklar allüviyal topraklardır. İklim mutedil ve yarı yağışlıdır. Bitki örtüsü tarımsal bitkilerdir. Topoğrafya hemen hemen düzdür. Hakim toprak yapıcı süreçler zayıf kireçleşme ve podzollaşma, yıkanma, birikme, kayıp, yer değiştirme ve sentezdir. Horizonlaşma durumu zayıftır. Hidrolik geçirgenlik sınıfları orta yavaş, orta ve orta hızlıdır. Drenaj orta ve yetersizdir. Tekstür sınıfları orta, orta derecede ince ve incedir. Bu topraklar tuzsuz topraklardır. Reaksiyon sınıfları hafif alkali ve orta derecede alkalidir. Kireçlilik sınıfları eseri, az kireçli ve orta derecede az kireçlidir. Organik madde sınıfları çok az, az, orta ve yüksektir. Bunlara ilaveten bir kısım verimlilik, toprak amenajman kompaktlaşma ve pulluk tabanı oluşumu ve ilgili diğer problemler de mevcuttur.