YARI RİJİT BAĞLANTILI ÇERÇEVELER - Hasan GÖNEN; Eşref ÜNLÜOĞLU (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 1998)
Son yıllarda araştırmacılar kiriş-kolon bağlantılarının gerçek davranışları üzerine çalışmalarını yoğunlaştırmışlardır. Genelde çerçevelerin yapısal analizi rijit veya mafsallı bağlantı olarak ortaya konulmaktadır. Buna rağmen pratikte hiçbir düğüm noktası tam rijit veya gerçek mafsal değildir. Rijit düşünülen bir bağlantı daima relatif dönmelere izin verir veya mafsal olarak düşünülen bağlantılar hiç bir zaman tam bir mafsal özelliği taşımazlar. Bu sebeple, bütün düğüm noktaları yarı rijit olarak ele alınmalıdır. Yarı rijit bağlantıların davranışını tanımak için eleman etkili burkulma uzunluğuna bağlı moment değişim katsayısı olan Cm değerinin kullanılmasıyla çözümü kabul eden Türk Standardı TS 4561'de ampirik bir formül verilmiştir. Buradaki Cm değeri rijit ve yarı rijit bağlı çerçeve elemanları için farklıdır.