Heideggerova kritika boljševizma i liberalizma - Goran Gretić (Anali Hrvatskog Politološkog Društva, 2016)
U članku se razmatra Heideggerova predanost ideji nacionalsocijalizma, te kroz kontekstualno čitanje Crnih bilježnica, njegova kritika boljševičkog komunizma i anglo-američkog liberalizma. Kroz raspravu o intelektualnom i povijesnom kontekstu u kojem su Crne bilježnice pisane, autor pruža uvid u Heideggerov osebujni antisemitizam koji je povezan s njegovim filozofskim projektom o povijesnosti bitka. Takav pristup je, autor pokazuje, u srži Heideggerove kritike sovjetskog komunizma. Završni dio rada posvećen je usporedbi Dostojevskog i njegova viđenja uloge ruskoga naroda s Heideggerovim promišljanjima o toj temi.