Medya ve Sinemada Temsil Edilme Biçimleriyle İslam Karşıtlığı - Ali Murat Yel (Medya ve Din Araştırmaları Dergisi, 2018)
Batı ile karşılaşmalarında eski dönemlerde üstün konumda olan İslam, modern dünyada üstünlüğün Batı’ya geçmesiyle siyasi, ekonomik ve kültürel olarak bir “öteki” konumuna düşürülmüştür. Orta Çağlardan beri gelen önyargılar günümüzde tahakkümün de el değiştirmesiyle artık fiili bir ayrımcılığa evrilmiştir. Kitle iletişim araçlarında meydana gelen teknolojik ilerleme sayesinde eskiden uzun zaman alacak önyargıların yaygınlaşması ve hatta değişik araçların bombardımanıyla kabul edilip içselleştirilmesi bir hayli kolaylaşmıştır. Çoğu zaman kulaktan dolma yanlış bilgilendirme sebebiyle İslam ve Müslüman karşıtlığı her geçen gün artmakta ve Batılı güçlerin özellikle Orta Doğu’ya yönelik dış politikalarını da meşrulaştırma görevini üstlenmektedir. Medya ve sinema filmlerinin etkisiyle oluşan ortamda ırkçılığın yeni tezahürleri ortaya çıkarak toplumsal ve küresel bir probleme yol açmaktadır. Batı, ülke dışındaki menfaatlerini koruma adına İslamofobiyi derinleştirmekte; ama bu sefer de toplumlar arası ilişkilere zarar vermektedir.