РЕЗУЛЬТАТИ ТЕОРЕТИЧНОГО АНАЛІЗУ ОСОБЛИВОСТЕЙ ПЕРЕТИНАННЯ ДЕРЖАВНОГО КОРДОНУ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Артем ЧОРНИЙ (Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: військові та технічні науки, 2023)
Статтю присвячено теоретичному аналізу основних змін, внесених до нормативно-правової бази України, які відбулися протягом лютого 2022 року–лютого 2023 року, щодо особливостей пропуску через державний кордон України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років в умовах запровадження воєнного стану. Висвітлено результати теоретичного аналізу щодо проблематики пропуску через державний кордон на виїзд з України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років в умовах воєнного стану, а саме: чоловіків, знятих з військового обліку, які тимчасово або постійно проживають за кордоном, тимчасово та обмежено непридатних до військової служби, чоловіків, які мають дітей, зокрема трьох і більше (багатодітних), осіб з інвалідністю І, ІІ, ІІІ групи, дітей, які мають інвалідність, тяжкохворих дітей, чоловіків військовозобов’язаних (зі складу сил оборони та безпеки, постраждалих у зв’язку з воєнною агресією російської федерації (далі – рф) проти України, які отримали поранення на війні та їдуть на лікування за кордон, водіїв, які здійснюють перевезення медичних вантажів, гуманітарної допомоги автомобільним транспортом для потреб Збройних Сил України (далі – ЗСУ), а також займаються волонтерською діяльністю, посадових осіб різних державних структур, держслужбовців різних рівнів органів влади, суб’єктів господарювання та працівників, заброньованих за підприємствами, студентів-чоловіків, чоловіків-моряків, авіаційного персоналу, працівників підприємств залізничного транспорту, тренерів та спортсменів з ігрових видів спорту тощо. Акцентовано увагу на необхідності надання повного переліку документів (у тому числі підтвердних) посадовим особам Державної прикордонної служби України для встановлення законних підстав щодо виїзду з території України.