Оцінка тенденцій ринку перевалки небезпечних вантажів - Yu. Navrozova (Розвиток методів управління та господарювання на транспорті, 2019)
Метою статті є аналіз сучасних тенденцій на ринку перевалки небезпечних вантажів у морських портах. Тенденціями останніх років на ринку перевалки небезпечних вантажів через морські порти є: - зростання обсягів перевалки масових небезпечних вантажів; - зростання обсягів перевалки нафти, зріджених нафтових і зріджених природних газів; - основна номенклатура небезпечних вантажів: нафта і нафтопродукти, вугілля, шрот, скраплений газ, аміак безводний, аміачна селітра, хімічні наливні, хімічні, мінеральні добрива (сипучі); - частка обсягу небезпечних вантажів у загальному вантажообороті світу та окремих країн Чорного моря суттєва та зростає по роках. Світова частка складає 45 %; - відносно низька частка небезпечних вантажів у загальному вантажо-обороті України (10 % у 2018 р.) та зниження по роках; - ринок перевалки нафти та нафтопродуктів Чорноморського регіону є достатньо сконцентрованим. Безперечним лідером серед чорноморських портів-конкурентів є група «НМТП» (Росія) – 85,66 %; - проблеми з перевезенням та перевантаженням небезпечних вантажів в українських портах через неузгодженість за багатьма аспектами національних документів, зокрема МОПНВ з Міжнародним кодексом перевезення небезпечних вантажів; - відсутність детальної статистики та аналітики обсягів небезпечних вантажів за номенклатурою інцидентів, нещасних випадків з оцінкою економічних та екологічних збитків, що відбуваються при перевалці та перевезенні небезпечних вантажів.