ПЕРСПЕКТИВИ ДІЯЛЬНОСТІ ЕКОСИСТЕМ БІГТЕХ-КОМПАНІЙ У ПЛАТІЖНІЙ СФЕРІ НА ФІНАНСОВОМУ РИНКУ - Олена Борисюк; Марія Дацюк-Томчук (Економіка та суспільство, 2023)
Актуальність статті обумовлена розв'язанням проблем експансії діяльності бігтех-компаній у сфері платежів, які наразі мають місце на фінансовому ринку. У ході дослідження проаналізовано поточні підходи до визначення екосистем та цифрових платформ та запропоновано їх інтерпретацію. Виявлено основні переваги, пов'язані з участю екосистем у фінансовому та платіжному посередництві. Зроблено висновки, що екосистема є новою інституційною одиницею, яка має переваги у порівнянні з традиційними фінансовими установами: наявність глобальної клієнтської бази, можливість швидкої реалізації мережевих ефектів, відсутність надмірного регуляторного навантаження. Об'єктивними критеріями, що дозволяють віднести компанію до екосистеми є: загальні та специфічні критерії, що враховують особливості ведення бізнесу, рівень розвитку фінансового ринку, інформаційних технологій.