SULTAN II. ABDÜLHAMİD’İN TEBAASINA ŞİFA ARAYIŞI: KEPEKLER KAPLICASI - Serap SUNAY (Journal of Ottoman Legacy Studies, 2018)
Kadim bir geleneğe sahip ve halk sağlığı bakımından son derece önemli olan kaplıcaların inşa ve ihyası için Osmanlı Devleti tarihinde zaman zaman çeşitli adımlar atıldı. Sultan II. Abdülhamid döneminde de ülke çapındaki kaplıcalardan halkın faydalanması ve buraların birer sağlık merkezi hâline getirilmesi için önemli bazı atılımlar gerçekleştirildi. Bunlardan birisi de Karesi sancağının Bandırma kazasındaki Kepekler kaplıcasıdır. Bizzat Sultan II. Abdülhamid’in emriyle, kaplıcaya çeşitli rahatsızlıkları olan hastalar ile onları tedavi edip kaplıcanın vasıflarını ve mevcut durumunu tespit için bir heyet gönderildi. Bu çalışmada, devletin sağlık politikasının önemli bir ayağı olan kaplıcalar hususunda yürüttüğü çalışmalar, Kepekler kaplıcası nezdinde ele alındı. Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nden elde edilen belgelere istinaden, Kepekler kaplıcasının fiziki ve sıhhi durumu ile hasta profili ve tıbbi faydaları devrin uzmanlarınca kaleme alınan raporlar doğrultusunda incelendi. Ayrıca kaplıcanın konumu ve vaziyetini gösteren krokiler ile fotoğraflardan oluşan zengin bir görsel koleksiyondan da istifade edildi. Böylece 19. yüzyıl sonları ve 20. yüzyıl başlarında Kepekler kaplıcasının mevcut durumu ile yeniden ihya girişimleri ortaya konuldu.