Birefringence, isotropic points, and optical filters based on CuGaxAl1-xSe(S)2 crystals - Mashnic A.; Ursaki Veacheslav (Moldavian Journal of the Physical Sciences, 2021)
A brief review on birefringence and optical filters based on CuGaxAl1-xS2 and CuGaxAl1-xSe2 crystals is given in this paper. Two types of isotropic points are analyzed; one of them refers to a case when the wavelength at which the ordinary and extraordinary refractive indices are equal is situated near the absorption edge, while in the second case the isotropic wavelength is in the region of crystal transparency. It is shown that both of them can be used for the development of band-pass and band-reject filters. The possibility of adjusting the spectral position of an isotropic point by changing the chemical composition of a solid solution is illustrated, and the applicability of CuGaxAl1-xS2 and CuGaxAl1-xSe2 for adjusting the isotropic point to most of Ar+, Kr+, He–Ne, and He–Cd gas lasers lines, as well as to semiconductor lasers, is revealedAceastă lucrare prezintă o scurtă analiză a proprietăților de birefringență și a filtrelor optice elaborate în baza cristalelor de CuGaxAl1-xS2și CuGaxAl1-xSe2. Sunt analizate două tipuri de puncte izotrope. Primul tip se referă la cazul când lungimea de undă a punctului izotrop, adică lungimea de undă, la care valorile indicilor de refracție ordinari și extraordinari sunt egale, este situată în apropierea marginii de absorbție. Al doilea tip de puncte izotrope sunt cele cu lungimea de undă din regiunea de transparență a cristalului. Se arată că ambele tipuri de puncte izotrope pot fi utilizate la elaborarea filtrelor optice trece-bandă și stop-bandă. Este ilustrată posibilitatea de a ajusta poziția spectrală a punctului izotrop prin schimbarea compoziției chimice a soluțiilor solide și este evidențiată aplicabilitatea soluțiilor solide CuGaxAl1-xS2și CuGaxAl1-xSe2pentru ajustarea punctului izotrop la majoritatea lungimilor de undă a liniilor laserelor cu gaze Ar+, Kr+, He-Ne și He-Cd, precum și a laserelor cu semiconductori