Structure and Properties Research of Casts Made with Copper Alloys Matrix - Rzadkosz S.; Garbacz-Klempka A.; Kozana J.; Piękoś M.; Kranc M. (Archives of Metallurgy and Materials, 2014)
W artykule przedstawiono wyniki badań realizowanych w Pracowni Odlewnictwa Metali Nieżelaznych na Wydziale Odlewnictwa AGH w Krakowie. Badania obejmują procesy związane z technologią topienia, uszlachetniania oraz odlewania stopów na osnowie miedzi, zarówno współczesnych jak i historycznych, głównie brązów zawierających cynę. cynk i ołów. Poruszone zostały zagadnienia związane z procesem topienia oraz kształtowania struktury odlewów z miedzi. Problemy te znane są już od dawna, ale nadal stanowią aktualny problem współczesnych odlewni. Przedstawione zostały wyniki badań wpływu preparatów o charakterze modyfikującym na poprawę właściwości mechanicznych i ograniczenie wad odlewniczych.