Процес формування міжнародної концепції захисту та повернення історико-культурних цінностей за наслідками Другої світової війни - Volodymyr Tsariuk (Емінак, 2018)
У статті досліджується процес формування міжнародної концепції захисту та повернення історико-культурних цінностей після завершення Другої світової війни. Наслідки Другої світової війни не стали відправною точкою для створення міжнародної концепції охорони культурної спадщини. Вказана проблема широко обговорювалась на міжнародному рівні починаючи ще з ХІХ ст. Проте, спричинені Другою світовою війною збитки не сумірні зі збитками жодної з війн. Під випливом розуміння тих величезних втрат, яких зазнала світова спільнота, зокрема у сфері культури, ідеї захисту культурних надбань набули нової хвилі розвитку. Поряд з цим, аналізується зміст і значення Конвенцій ООН, прийнятих під егідою ЮНЕСКО та ратифікованих країнами-членами ООН, в аспекті їх впливу на охорону та збереження культурної спадщини світу.