بررسی علل هیرسوتیسم در بیماران مراجعه کننده به بیمارستان خاتم الانبیاء زاهدان 1382 - 80 - مهناز بنی هاشمی; سرورالزمان فامیلی; یلدا ناهیدی (Majallah-i Dānishkadah-i Pizishkī-i Dānishgāh-i ̒ Ulūm-i Pizishkī-i Mashhad., 2007)
مقدمه:هیرسوتیسم یکمشکل شایع است کهباوجودموهای انتهایی (ضخیم) درزنان دریکالگوی مردانهوبهعلل مختلف ایجادمی شود، این مطالعهباهدف بررسی علل هیرسوتیسم درزنان مراجعه کنندهبهدرمانگاهپوست انجام شدهاست. روش کار: این مطالعهتوصیفیمقطعیدربیمارستان خاتم الانبیاءزاهدان ایران، ازمرداد 1380 لغایت شهریور 1382 در 180 زن مبتلابههیرسوتیسم کهبهدرمانگاه پوست ارجاع شده بودند انجام شد. از کلیه بیماران بررسی کلینیکی و بررسی هورمونهای تستوسترون، دی هیدرواپی آندرستندیون سولفات، 17 هیدروکسی پروژسترون، پرولاکتین، هورمون محرک تیروئید،هورمون محرک فولیکول وهورمون لوتینیزه، پرولاکتین و سونوگرافی تخمدان بهعمل آمد. مشخصات فردی، نتایج آزمایشگاهی و سونوگرافی درپرسشنامه جمع آوریوبا استفادهازآمارتوصیفیو جداول توزیع فراوانیپردازششد. نتایج:70 بیمار(39%) افزایشیکیا بیشازیکیازآندروژنهاراداشتند. تخمدان پلیکیستیکدر 96 بیمار(53/3%) تشخیصداده شد.80 بیماران (44/4%) قاعدگیهایمنظم ویافتههایآزمایشگاهیو سونوگرافیطبیعیداشتند کههیرسوتیسم بدون علت داشتند، 28 بیمار(29/2%) ازبیماران با تخمدان پلیکیستیک، قاعدگیمنظم داشتند. در 4 بیمار(2/2%) تشخیصهیپرپلازیویروسآدرنال نتیجه کمبود 21 هیدروکسیلازداده شد. نتیجه گیری:هیرسوتیسم عللمختلفیدارد. نتایجمطالعه حاضرمشابهبا بسیاریازمطالعاتنشان داد که سندرمتخمدان پلیکیستیکشایعترینعلت است وتوصیهمیشوددر تمام بیماران باهیرسوتیسم آزمونهایآزمایشگاهیو سونوگرافیانجام شود، حتیدرزنانیکهقاعدگیهایمنظم دارند