Funkcje przekazów literackich i krytycznych w czasopismach kobiecych (na przykładzie miesięcznika „Bluszcz”, 2008− ) - Katarzyna Wodniak (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2010)
Artykuł wskazuje rolę kobiecego magazynu literackiego „Bluszcz” (X. 2008-) w motywowaniu kontaktów z książką i rozwijaniu zainteresowań czytelniczych. Jego podstawowe zadanie w służbie piśmienności sprowadza się do podtrzymywania czysto mechanicznej sprawności czytania, a tym samym zapobiegania popadnięciu we wtórny analfabetyzm. Jednak w czasopiśmie tym można widzieć również medium przekazów literackich i paraliterackich oraz ważne źródło informacji o książkach, służące pobudzaniu zainteresowań czytelniczych, współtworzeniu mód literackich, wprowadzaniu w obieg czytelniczy nazwisk określonych twórców lub gatunków, wreszcie podejmowaniu inicjatyw wydawniczych. Okazuje się ponadto, że periodyki w rodzaju „Bluszczu” stanowią naturalne i jak najbardziej właściwe narzędzie propagowania literatury kobiecej w różnych jej odmianach, a popularna beletrystyka kobieca i popularna prasa kobieca tworzą system naczyń połączonych, odnosząc z tej współpracy wzajemne korzyści.