TÜRKİYE VE AVRUPA BİRLİĞİ ARASINDAKİ SIRA-DIŞI ENTEGRASYON SÜRECİ - Said Vakkas Gözlügöl (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 2013)
Avrupa Birliği ile ilişkilerinin başlangıcından beri, Türkiye üyelik talebini haklı olarak Avrupa Birliği genişleme süreci gündeminde tutmuş bulunmaktadır. Geçen süre zarfında, Türkiye hukuki ve siyasi yapısını Avrupa Birliği müktesebatına uyumlu hale getirme konusunda da önemli reformlar yapmıştır. Fakat, Avrupa Birliği sürekli bir şekilde zamana oynayarak bu konuyu kesin bir değerlendirmeye tabi tutmamıştır. Türkiye’nin üyeliği Birliğe çok önemli faydalar vaad etmesine rağmen, Birliğin Türkiye’ye yönelik genişleme süreci isteksizce yürütülmektedir. Bu isteksizliğin arkaplanında daha çok Türkiye ile Avrupa Birliği ülkeleri arasındaki kültürel, dinsel ve diğer farklılıklar, özellikle de Kıbrıs konusundaki anlaşmazlığın etkisi bulunmaktadır. Dolayısıyla, Türkiye’nin Birliğe girme konusundaki güçlü siyasi iradesine rağmen, yakın gelecekte ufukta bir üyelik görülmemektedir.